“Şarapların Kralı”nı tatmaya davetlisiniz

FİRMA DETAYLARI

“Kırmızıların Kralı Cabernet Sauvignon” temalı Gusto Şarap Günü, 30 Mayıs Perşembe yapılacak…

“A’dan Z’ye Şarap” kitabının yazarı Mehmet Yalçın yönetiminde Türkiye’nin 12 en seçkin Cabernet’si tadılarak keşfedilecek.

Bordo şatolarının efsane kırmızılarına da, Kaliforniya’nın onlara rakip çıkan Napa Vadisi şaraplarına da hayat veriyor. Dünyanın hemen tüm şarap bölgelerine dikiliyor, Türkiye’de de iyi örnekleri üretiliyor. “Kırmızıların Kralı” Cabernet Sauvignon’dan söz ediyoruz.

Bordo kökenli bu en prestijli siyah üzümden yapılan ve çoğu dünya çapındaki yarışmalardan altın madalyalar kazanan Türk şarapları, 30 Mayıs Perşembe akşamı yapılacak Gusto Şarap Günü’nde tadılacak. Arcadia, Büyülübağ, Chamlija, Doluca, Kavaklıdere, Kayra, Likya, Porta Caeli, Selendi, Sevilen, Suvla ve Vinkara firmalarının Cabernet’lerine Fransız stili seçkin peynirler eşlik edecek, dileyen konuklarla tadımın ardından yine farklı şarapların tadılacağı bir akşam yemeği de yenilecek.

Levent’teki Şans Restaurant’ın üst katındaki Wine Lounge salonunda 30 Mayıs Perşembe 18.30-20.30 saatlerinde yapılacak Gusto Şarap Günü’nün kişi başına bedeli 3.000 TL’dir. Tadım sonrası yemeği bu rakama dahil değildir.

Rezervasyon için,
0212 237 01 12 – 0212 237 01 17 – 0545 353 96 70
no’lu telefonlardan Sezgin Bolat’ı arayınız.

CHAMLIJA QUARTZ FUME SAUVIGNON BLANC 2023 (KIRKLARELİ)

Tadım Tarihi: 17 Mayıs 2024|Kategoriler: BeyazŞarapYerli Şarap|Etiketler: 

Istrancaların eteklerindeki bağların üzümlerinin karbon buzu ile preslenmiş ilk şırasından elde edilmiş sek beyaz şarap. Fransız meşe fıçılarında mayalanmış ve dinlendirilmiş, 13.8 derece alkollü.

Yeşilimsi açık sarı renkte. Burun ve damakta tipik egzotik meyvemsi ve narenciyemsi Sauvignon aromalarından çok kekik ve mercanköşk gibi baharlı ve mineralsi tonlar hissediliyor. Ağızda sıradışı bir yoğunlukta, dolgun, yağlı ve adeta kaygan dokulu. Bu üzümden yerli şarapların belki de şimdiye dek yapılan en gövdelisi. Buke geliştirmesi beklenmeli, 5-6 yıl içinde 10-12 derecede yudumlanmalı. Kabuklu deniz ürünlerine, Asya yemeklerine, yağlı balıklara ve organik kümes hayvanlarına eşlik etmeli.

1.150 TL ( + – ) Fiyatlar tadımın yapıldığı tarihe aittir.

PAUL JOHN CHRISTMAS EDITION 2023 (HİNDİSTAN)

Tadım Tarihi: 16 Mayıs 2024|Kategoriler: HindistanViski|Etiketler: 

Üreticinin her yılbaşı öncesi çıkardığı özel rezerv single malt viskilerin altıncısı. Himalayalar’da yetişen arpalardan Goa’da damıtılmış, önce eski burbon, sonra da Colheita Tawny Porto şarabı fıçılarında olgunlaştırılmış. Karamel eklenmeden ve soğuk filtrasyon yapılmadan şişelenmiş, 46 derece alkollü.

Kehribar sarısı renginde, turuncu röfleler de seziliyor. Burunda vanilya, kahve, sütlü çikolata ve karamela şekeri çağrışımlı bukeler belirgin. Damakta dolgun, yoğun ve yuvarlak, karamelsi ve sütlükahveyi andıran tadlar hissediliyor. İdeal bir yemek sonrası viskisi, dijestif olarak çok az su ilavesiyle yudumlanabilir.

İthalatçı: TWS

4.750 TL ( + – ) Fiyatlar tadımın yapıldığı tarihe aittir.

MITHUNA by PAUL JOHN (HİNDİSTAN)

Tadım Tarihi: 14 Mayıs 2024|Kategoriler: HindistanViski|Etiketler: 

Zodyak serisinden Mithuna, adını İkizler burcunun Hintçe söylenişinden almış bir single malt viski. Himalayalar’da yetişen arpalardan Goa’da damıtılmış, önce sıfır Amerikan, sonra da eski burbon fıçılarında olgunlaştırılmış. Karamel eklenmeden ve soğuk filtrasyon yapılmadan şişelenmiş. 3 numaralı partinin ürünü, 58 derece alkollü. Jim Murray’in Whisky Bible’ından 97 puanlı ve “Dünyanın en iyi 3. Viskisi” ödüllü.

Turunç kabuğu renginde, bakır kızılı röfleler de seziliyor. Burunda ilkten ağaçsı ve reçinemsi, kahve ve kestane balı çağrışımları da hissediliyor. Damakta da meşemsi, kahve, kakao, esmer şeker, turunç reçeli ve yanık süt çağrışımlı tadlara sahip. Zengin, yoğun, güçlü ve damakta uzun kalıcılıkta. Ağır yemeklerin sonrasında dijestif olarak içilebilecek, Küba purolarıyla yaşanan keyif saatlerine eşlik edebilecek bir viski. Uzun yıllar taklit içkiler üretmiş Hindistan’dan beklenmedik bir sürpriz.

İthalatçı: TWS

9.950 TL ( + – ) Fiyatlar tadımın yapıldığı tarihe aittir.

GOSSET BLANC DE BLANCS BRUT (FRANSA)

Tadım Tarihi: 11 Mayıs 2024|Kategoriler: ŞampanyaŞarapYabancı Şarap|Etiketler: 

1584’te kurulan en eski şampanyaevinin ağırlıkla Grand Cru bağlardan gelen yüzde 100 Chardonnay üzümlerinden şampanyası. Şişeli olarak 4 yıl mahzenlerde dinlendirilmiş. Litrede 7 gram şeker içeriyor, 12 derece alkollü. Şarap dergilerinde 100 üzerinden 95 ve 94 puanlı.

Yeşilimsi sarı renkte, bol, ince ve işleyen köpüklere sahip. Burunda çiçeksi bukelerin ardından narenciyemsi tonlar beliriyor. Damakta da turunçgil bukeleri belirgin, mineralsi notalar da hissediliyor. Aperitif özellikte, ferahlatıcı ve canlı bir şampanya, deniz ürünlü kanepelere, istiridyelere ve az tuzlu taze havyarlara eşlik edebilir. 8-10 derecede yudumlanmalı.

78 avro ( + – ) (duty-free’lerde) Fiyatlar tadımın yapıldığı tarihe aittir.

BOWMORE ASTON MARTIN 15 YILLIK (İSKOÇYA)

Tadım Tarihi: 10 Mayıs 2024|Kategoriler: İskoçyaViski|Etiketler: 

Okyanus üzerindeki Islay adasının turba ile islenmiş arpalardan damıtılıp eski burbon fıçılarında yıllanmış single malt viskisi. 43 derece alkollü, litrelik şişede.

Turuncu renkli. Burun ve damakta önce füme tonlar hissediliyor, giderek portakal marmeladı, bal ve vanilya nüansları da beliriyor. Gövdeli, zengin. kompleks ve damakta uzun kalan bir viski. Çok az su eşliğinde günün değişik saatlerinde yudumlanabilir, füme balıklara da eşlik edebilir.

88 avro ( + – ) (duty-free’lerde) Fiyatlar tadımın yapıldığı tarihe aittir.

HENNESSY XO (FRANSA)

Tadım Tarihi: 9 Mayıs 2024|Kategoriler: Konyak|Etiketler: 

Firmanın 1870’den beri ürettiği ve kategorisinin öncüsü olduğu “Extra Old” konyağı. 100’den fazla yaşlı eaux-de-vie’den harmanlanmış, uzun seneler yıllandırılmış, 40 derece alkollü.

Koyu kehribar renkte. Burunda eski ahşap, deri, kuruüzüm ve erik kurusu gibi kuru meyveler ve tarçın ile karabiber gibi baharat tonları belirgin. Damakta gövdeli, güçlü, zengin ve ağızda uzun kalıcılıkta. Etli dokusuyla içilmeyen, adeta yenilen bir konyak. Ağır yemeklerin ardından, belki bir Havana purosu eşliğinde yudumlanmalı, balon ya da lâle biçimli kristal bir kadehte sek olarak içilmeli.

İthalatçı: Moët Hennessy

8.500 TL ( + – ) Fiyatlar tadımın yapıldığı tarihe aittir.

HENNESSY VSOP (FRANSA)

Tadım Tarihi: 8 Mayıs 2024|Kategoriler: Konyak|Etiketler: 

Konyak bölgesinin Grande Champagne, Petit Champagne, Borderies ve Fins Bois alt bölgelerinin en genci 4 yıllık olmak üzere 60’dan fazla ham konyağından harmanlanmış, “Very Superior Old Pale” statüsünde. 40 derece alkollü.

Koyu kehribar renkte. Burunda güçlü ve maskülen; ağaçsı, deri ve tatlı baharat çağrışımlı bukeler ön planda. Damakta dolgun, meşemsi, vanilya ve karanfil çağrışımlı tadlar damakta belirgin. Tipik bir yemek sonrası konyağı, balon ya da lâle biçimli bir kadehte sek olarak yudumlanmalı.

İthalatçı: Moët Hennessy

2.650 TL ( + – ) Fiyatlar tadımın yapıldığı tarihe aittir.

CHAMLIJA RIESLING 2015 (KIRKLARELİ)

Tadım Tarihi: 7 Mayıs 2024|Kategoriler: BeyazKav TadımıŞarapYerli Şarap|Etiketler: 

Istıranca dağları eteklerindeki Kartalkaya bağının üzümlerinden yapılmış beyaz sek şarap, 12.5 derece alkollü. Gusto Şarap Kulübü’nün “Yıllanmış Türk Şarapları” tadımında 12 derecede yudumlandı.

Yeşilimsi sarı renkte, esmerleşme olmamış. Rengi yaşına göre çok genç görünümlü. Alman Riesling’leri gibi “petrol” kokuları hissediliyor. Diri ve canlı, mineralsi ve hafif tuzlumsu. Mükemmel olgunlaşmış, etikete “2025’e kadar bekletilebilir” yazan üreticisini doğruluyor. 2016’da yazdığımız “1-2 yıl içinde yudumlanmalı” öngörümüzü ise boşa çıkarıyor. Bazı beyaz şarapların ülkemizde çok genç yudumlandığının, olgunlaşıp ideal kıvama gelmeleri için biraz eskitilmeleri gerektiğinin bir kanıtı. Kavında olanlar 1-2 yıl içinde yudumlamalı, egzotik mutfaklara, sofistike Asya yemeklerine eşlik etmeli.

(Piyasada bulunmadığından bir fiyatı yok.)