IFIW’de döngüsel biyoekonomi ve ormanların gıda açısında önemi mercek altına alındı

24.10.2025

Kişi Okumuş

0 Yorum

IFIW’de döngüsel biyoekonomi ve ormanların gıda açısında önemi mercek altına alındı

IFIW’de döngüsel biyoekonomi ve ormanların gıda açısında önemi mercek altına alındı

İstanbul Orman İnovasyon Haftası (IFIW)’in 4. günü, ormancılık sektörüne küresel arenada yön veren bürokratlar, STK temsilcileri, akademisyenler ve özel sektörden uzmanların katılımıyla gerçekleştirilen paneller ve Avrupa Orman Komisyonu (EFC)’nin gündem maddelerinin konuşulduğu özel oturumlarla devam etti. Orman tabanlı endüstrilerde döngüsel biyokonomi, ormanların gıdaya katkısı ve Akdeniz ormanlarının restorasyonu konularında panellerde orman varlıklarının geleceği kapsamındaki yenilikçi adımlar ele alındı.

Orman Genel Müdürlüğü (OGM) koordinasyonunda, Birleşmiş Milletler Orman Forumu (UNFF) ile Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) iş birliğiyle düzenlenen “Yeşil Vatan’dan Dünya Ormancılığına” temalı İstanbul Orman İnovasyon Haftası devam ediyor.

Yüzer: “Türkiye’deki odun dışı ürünlerdeki üretim miktarımızı 32 kat artırdık”

“Ormanlar Dünyayı Nasıl Besliyor: Sağlıklı Ormanlar Aracılığıyla İnsanları Beslemek” başlıklı panelde söz alan Orman Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Yüzer, odun dışı orman ürünlerin üretimiyle ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, “Son yıllarda yaptığımız çalışmalarla, Orman Genel Müdürlüğü olarak Türkiye’deki odun dışı ürünlerdeki üretim miktarımızı 32 kat artırdık. Gelir getirici tür ağaçlandırmaları dediğimiz, orman vasfındaki arazilerde ceviz, meyve, badem gibi meyve ağaçlarıyla yapılan ağaçlandırmalarla kırsalda yaşayan insanlarımızın gelirlerine bir nebze de olsa katkıda bulunmak için bir projeyi yürüttük. ‘5 Bin Köye 5 Bin Orman Projesi’ kapsamında 32 milyonu aşkın meyvesinden faydalanılan orman ağacı fidanını ormanlarımıza dikerek, orada yaşayan insanlarımızın önümüzdeki süreçte gelirlerine katkıda bulunmayı amaçladık.” diye konuştu.

Birleşmiş Milletler Orman Forumu (UNFF) Başkanı İsmail Belen de Türkiye’deki 23,4 milyon hektarlık orman alanının yüzde 99’undan fazlasının OGM tarafından yönetildiğini anlattı. Ormanlarda birçok farklı türde ürünler yer aldığının bilgisini veren Belen, “Türkiye’de 2019’da odun dışı ürünlerin pazar değeri 1 milyar dolar olarak hesaplandı. Türkiye’de odun dışı orman ürünlerinde yıllık gelir 880 milyon dolar.” diye konuştu.

 Dünyanın yüzde 75’i ormanlardan faydalanıyor

İsviçre Federal Çevre Ofisi Kıdemli Danışmanı Keith Anderson ise ormanların gıda üretimi, sanayinin oluşturulması, besleyicilik açısından son derece önemli olduğunu dile getirdi. Dünyanın yüzde 75’inin, ormanlardan faydalandığını vurgulayan Anderson, ormanların doğrudan gıdanın kaynağı olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE) Orman ve Biyoekonomi Bölümü Başkanı Liliana Annovazzi de Kırgızistan’da en büyük ceviz ormanlarının bulunduğunu, Gürcistan’da da yabani elmayla ilgili potansiyelin olduğuna işaret ederek, bunların ticarileştirilmesine çok uzak olduklarını söyledi. Birçok ülkenin orman politika gündemlerinde bu gıdaların olmadığını bildiren Annovazzi, “Ormanları ve geçim kaynaklarını iyileştirmek için çok önemli bir şans. Burada bir planla ilerlemek lazım.” dedi.

Belen: “Türkiye’de nüfusun yaklaşık yüzde 10’u, yani 7 milyon insan orman köylerinde veya civarında yaşıyor”

Etkinlik kapsamında gerçekleştirilen “Yenilenebilir Bir Gelecek İçin Yenilik: Orman Tabanlı Endüstrilerde Döngüsel Biyoekonomi” konulu panelde konuşan Birleşmiş Milletler Orman Forumu Başkanı İsmail Belen, Türkiye’de yaklaşık 24 milyon hektar orman olduğunu belirterek, “Bu ormanlar OGM tarafından yönetiliyor. Türkiye’de nüfusun yaklaşık yüzde 10’u, yani 7 milyon insan orman köylerinde veya civarında yaşıyor. Türkiye’nin yıllık yaklaşık MDF ihracatı yaklaşık 10 milyar dolar. Bu durumda, biyoekonomi ve sürdürülebilir ormancılıktan bahsediyorsak ormanların uygun şekilde işletilmesi ve hayata kazandırılması gerektiği görüşündeyim.” diye konuştu.

Panel sonrasında “Silva Mediterranea ve Avrupa Ormancılık Komisyonu Dağlık Havzaların Yönetimi Çalışma Grubu’nun İlerlemesi” ile “Ormancılıkta İnovasyon” konuşulan gündem maddeleri olarak öne çıktı.

Etkinlik kapsamında gerçekleştirilen, “Akdeniz Ormanlarının Restorasyonu: Akdeniz Ormanlarının Durumu 2025 Raporunun Yeni Versiyonu ve Bölgesel Dinamiklerin Güçlendirilmesi” konulu panelde ise Akdeniz’deki ormanlarda yaşanan yangınlar ve biyoçeşitliliğin artırılması ele alındı.

Ahşap yapıların faydaları konuşuldu

“Ahşap İnşaatta İnovasyon Geleceği İnşa Etmek” başlıklı düzenlenen panelde de OGM Başmüfettişi Ahmet Aydın, Türkiye’nin deprem kuşağı üzerinde bir ülke olduğuna dikkati çekerek, kentsel dönüşümlerde ahşabın yapı malzemesi olarak kullanılmasını arzu ettiklerini söyledi. Panelde konuşmacılar da ahşabın avantajlarına yönelik bilgilendirmede bulundu.

İlgili Terimler :

YORUMLAR