Ferizli’de bulunan Büyük Akgöl çevresinde açılan tahliye kanalları ve tarım arazileri, gölün yok olma tehlikesini artırıyor

Akgöl göz göre göre kuruyor
Ferizli’de bulunan Büyük Akgöl çevresinde açılan tahliye kanalları ve tarım arazileri, gölün yok olma tehlikesini artırıyor. Gölkent Akgöl Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Gökhan Korkmaz, yetkilileri göreve çağırdı ve vatandaşları seslerini duyurmaya davet etti.
Sakarya’nın önemli doğal alanlarından Ferizli’ye bağlı Büyük Akgöl, çevresinde yapılan tarımsal çalışmalar ve su tahliye kanalları nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Gölkent Akgöl Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Gökhan Korkmaz, göl çevresinde çektiği videoyu paylaşarak yetkilileri göreve çağırdı.
“GÖLÜMÜZ YOK OLUYOR”
Korkmaz, videoda gölün mevcut durumunu göstererek, “En az 100 metre çekilen gölümüzün durumu bu. 10. ayda setleme yapılacak denildi ancak bugün 15’i ve ne gelen var ne giden, ne arayıp soran. Bizler köy halkı olarak bir şey yapmazsak bu gölü ilerleyen yıllarda burada göremeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
TARIM ARAZİSİ İÇİN KANAL AÇILDI
Büyük Akgöl çevresinde tarım arazisi oluşturmak için büyük kanallar açıldığı belirtiliyor. Korkmaz, “İdari birimler tarafından Sakarya Nehri’ne açılan büyük tahliye kanalı, gölün su seviyesini düşürmek amacıyla kullanılıyor. Bazı vatandaşlar bu alanları tarım arazisi olarak değerlendiriyor ancak yetkililer şikâyetlerimize rağmen denetim yapmıyor” dedi.
KORUMA TALEBİ
Gölkent Derneği, set alanı içindeki tüm tarım arazilerinin tespit edilip gerekli işlemlerin yapılmasını ve alanların koruma altına alınmasını talep ediyor. Korkmaz, köy halkının sesini duyurabilmek için paylaşım çağrısında bulunarak, “Elimizden ne gelir, ne yapalım diyen abilerim kardeşlerim için bu videoyu hep birlikte paylaşırsak belki sesimizi duyurabiliriz, birilerinin gelmesini sağlayabiliriz” ifadelerini kullandı.
Akgöl, Sakarya’da Karasu ve Ferizli ilçeleri arasında, tatlı sulu alüvyal set gölüdür. Gölün 1 km kadar yakınından geçen Sakarya Nehri’nin biriktirdiği alüvyonların etkisiyle oluşmuştur. Ferizli’ye bağlı Gölkent Mahallesi üzerinden Adapazarı’na uzaklığı 38 km’dir.
Büyük Akgöl: Tatlı sulu alüvyal set gölüdür.
Sakarya Nehrinin biriktirdiği alüvyonların etkisiyle oluşmuştur.
Gölün büyüklüğü 19 km² olmakla beraber çoğu yeri sazlık ve bataklık durumdadır. En derin yeri 6 m, maksimum su kotu 4 m’dir.
Gölden; kerevit, tatlısu levreği, yayın, kızılkanat, turna, kadife, tahta, aynalı sazan, gümüş havuz balığı, çapak avlanabilmektedir.
Sulak alan olduğundan bir de kuş gözlem kulesi bulunmaktadır.
Yeme-içme imkanı olarak gölün çevresinde köy ve mahallelerin yanısıra özel restaurantlarda yer almaktadır. Bu noktalardan alışveriş yapılabilir yemek ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.
Piknik için ideal noktalar yer almakta ancak wc+oturma alanı+içme suyu gibi imkanlar bulunmamaktadır.
Ulaşımı asfalt yol olup, her mevsim gidilebilmektedir.

BENZER HABERLER

-
85 torba atık göle karışmadan toplandı
-
Özdeyiş Yazarı Selahaddin Şimşek anılacak
-
Büyükşehir sporcuları zorlu maratondan madalyayla döndü
-
Yusuf Alemdar ‘tarihi bir günü yaşıyoruz’ diyerek herkesin beklediği müjdeyi paylaştı
-
Yusuf Alemdar; “Şehrimizin her noktasını somut adımlarla geleceğe hazırlıyoruz”
-
PALANDÖKEN, “STOPAJDA ÇİFTE VERGİLENDİRME KALDIRILMALI”








