Turan Çakır: “Cumhuriyet Tarihinin 2-3 Katı Yatırım Yapıldı”

Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Turan Çakır; meclis toplantısında okul yatırımları ile ilgili yaptığı konuşmada yapılan yatırımların Cumhuriyet tarihinini 2-3 katı olduğunu söyledi.
Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi, komisyonlardan gelen 57 maddeyi oylayarak kabul etti.
Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi 2016 yılı Temmuz ayı 14. Birleşiminin 1. Oturumu Meclis 1. Başkanvekili Turan Çakır başkanlığında gerçekleşti. Meclis, 56 gündem maddesini oy birliği, bir gündem maddesini de oy çokluğu ile kabul etti.
Vatandaş-devlet el birliği ile çok sayıda okullarda derslikler yapıldığını ifade eden Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi 1. Başkanvekili Turan Çakır, “Son 14 yıldır Türkiye’de çok büyük yatırımlar oldu. Okullara yapılan yatırımlar okul adeti olarak değil de derslik olarak ifade edilmektedir. Zannediyorum bu Cumhuriyet tarihinde belki ikiye ya da üçe katlamıştır. Ülkenin milli geliri arttıkça bu yapılan yatırımlar da artacaktır. Samsun’da hayırseverlerle birlikte milli eğitime yapılan yatırımlar bulunmaktadır. Benim bildiğim Büyükşehir Belediyesi bu şekilde 8-10 tane okul yaptırdı. Vatandaş-devlet el birliği ile derslik sayılarının arttırılması noktasında çok yatırım yapılmıştır. Yeterli midir, değildir daha da fazlası yapılmalıdır” diye konuştu.
Konuşmaların ardından tatile giren meclis, 19 Eylül’de toplanma kararı aldı.

ICSD (Uluslararası İşitme Engelliler Spor Komitesi), İşitme Engelliler Olimpiyatları’nın (Deaflympics) resmi internet sayfasından son dönemde Türkiye’de yaşanan olaylar ve Samsun’un ev sahipliği yaptığı İşitme Engelliler Dünya Şampiyonaları ve İşitme Engelliler Olimpiyatları için bir açıklama yayınladı. Açıklamada Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz da teşekkür edilenler arasında yer aldı.
15 Temmuz darbe gecesinin ardından Samsun halkı ile tek yürek olarak meydanda demokrasi nöbetini sürdüren Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, 19 Mayıs, Bafra ve Samsun Cumhuriyet meydanlarında devam eden demokrasi nöbetlerine katıldı.
Bütünşehir Yasası ile kırsal kalkınma yatırımlarında söz sahibi olan büyükşehir belediyeleri ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı ilçe müdürlüklerinden destek alan üreticiler, aile ve ülke ekonomilerine büyük katkı sağlıyor. Samsun’da bu desteklerden yararlanan işçi Hakan Yıldız, bacanağı Şaban Kaya ile birlikte kiraladıkları atıl inşaatın zemin katını üretim bahçesine çevirdi.
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Türk milleti, dimdik ayakta. Bu ezanlar da susmayacak, bayrağımız da dalgalanacak. El ele gönül gönüle hizmetteyiz” dedi.
Demokrasi nöbetinin altıncı gününde de yine on binlerce vatandaş Samsun Cumhuriyet Meydanını doldurdu.
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Gar – Tekkeköy hattının ilk ayağını 4 istasyonla Ağustos ayında hizmete açacağız” dedi.
İşitme Engelliler Dünya Şampiyonaları için Samsun’da bulunan Uluslararası İşitme Engelliler Spor Komitesi (ICSD) Başkanı Valery Rukhledev ve ülkelerin delegasyonlarından Roıne Bjorn 15 Temmuz Darbe Gecesi Havalimanı’nda yaşadıklarını anlattı.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, mültecilere yönelik yaptığı konuşmada; “15 Temmuz’da devletimize yöneltilmiş olan bu harekete karşı ortaya koyduğunuz bu asil davranışa da bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz 2017 İşitme Engelliler Olimpiyat (Deaflympics) Oyunları Komitesi’ne seslendi; “Gelin demokrasi nöbetini birlikte tutalım.”

Samsun’un Kavak ilçesi Gadullu Mahallesi’nde bulunan ve bir süre önce yanarak kullanılamaz hale gelen köy camisi Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden restore edilecek.
Tarihçe
Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun il sınırlarının belediye işlerini yürüten devlet kuruluşudur. Tarihi Kentler Birliği, Türkiye Belediyeler Birliği ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği üyesi olan belediyenin başkanı Yusuf Ziya YILMAZ’dır.
Samsun Belediyesinin kuruluşu Kanun-ı Esasî ile birlikte Osmanlı İmparatorluğunun batılılaşma hareketlerinin bir sonucu olarak alınan modern belediye sistemini uygulama kararı ile olmuştur. Bu dönemde Canik Sancağının bir şehri olan Samsun, İstanbul’dan atanan belediye başkanları ile yönetilmekteydi. Taşra belediyeleri arasında yer alan Samsun Şehremaneti, 1893 yılına kadar bu şekilde idare edilmekte iken belediye başkanı 1893 yılında ilk defa halkın seçimi ile işbaşına gelmiştir.
Cumhuriyetin ilanından sonra da varlığını sürdüren belediye, 2 Eylül 1993 tarihinde kabul edilen 504 numaralı kanun hükmünde kararname ile büyükşehir belediyesi olmuş, adı Samsun Büyükşehir Belediyesi olarak değişmiş, yetkileri ve görev alanı genişlemiştir. Ayrıca 10 Haziran 2004 tarihinde çıkarılan kanun ile belediyeye yeni düzenlemeler gelmiştir.
6 Mart 2008’de kabul edilen 5747 numaralı kanun ile Atakent, Kurupelit, Altınkum, Çatalçam ve Taflan beldelerinin birleşerek Atakum beldesine katılmasıyla Atakum; Gazi ve Yeşilkent beldelerinin İlkadım’a katılmasıyla İlkadım adında bir ilçe kurulması ve Canik beldesinin de ilçe yapılması karara bağlanmıştır. Bu değişiklik ile büyükşehir ilçeleri Atakum, Canik, İlkadım ve Tekkeköy olarak belirlenmiştir. 12 Kasım 2012 tarihinde kabul edilen ve 2014 yerel seçimleri ile yürürlüğe giren 6360 sayılı kanunla birlikte de tüm Samsun ilçeleri büyükşehir belediyesinin yetki kapsamına alınarak Samsun bir bütünşehir haline gelmiştir.
- Kültür Turizm Ticaret Anonim Şirketi
- SASKİ – Samsun Su ve Kanalizasyon İdaresi
- SABEK – Samsun Bölgesel Ekonomik Kalkınma Anonim Şirketi.
- SAMULAŞ – Samsun Ulaşım Anonim Şirketi
- Samsun Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları
- Samsun Anakent İmar İnşaat Ticaret Limited Şirketi


YORUMLAR