Sakarya’da Sağanak yağış Tarım Alanlarına zarar verdi

Sakarya’da 3 günden bu yana devam eden sağanak yağışlar yolları göle döndürürken Tarım Alanlarına Büyük ölçüde zarar verdi.
Sakarya ilinde Meralar amaç dışı kullanılırken,Tarım Toprakları Sanayi ve İmara açılırken büyük ölçüde yara alan Sakarya çiftçisine Seller,Su Baskınları,Dolu’dan sonra Sağanak Yağışlar çiftçinin belini büktü
Sağanak yağış sonrası, cadde ve sokaklar göle döndü. Şehir merkezinde bulunan bazı dükkanlarda ise su baskınları yaşandı.
Araçlar yağış sonrası yollardaki su birikintileri sebebiyle ilerlemekte güçlük çekerken, vatandaşlar ise zor anlar yaşadı.
Özellikle çarpık kentleşmenin hızla devam ettiği Erenler ilçesi Alancuma Mahallesinde Kanalların temizlenmesi yarım bırakılınca .Yöre yine bildik görüntülere sahne oldu.
Serdivan Bölgesi Meraların imara açılması ile oluşan Şehir alt yapısının yetersizliği bu yağmurlarda ortaya çıktı.
Serdivan Gökçeören ‘de Kanal kapaklarının kapatılması üzerine yöredeki Yağmur Suları akışı olmayınca binlerce dekar Mısır ve Karpuz tarlalarındaki ekili mahsülden çiftçi ümidini kesti.
Sakarya Ziraat Odası Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Hamdi Şenoğlu Alancuma ve Gökçeören’de İncelemelerde bulundu.Şenoğlu”Bu gün gördüklerimizde insan kusuru var.Alancuma’da İmar uygulamaları yanlış başlayınca sonuçlarıda yanlış olduğunu görüyoruz. Gökçeören’de Dereler yıllarca dolmuş bir kısmı açıldı. İkinci ve en önemlisi Su tahliye işlemini yapacak uygulamadır. Geçen yılda aynısı oldu.daha önceki yıllarda devam edip gidiyor. Belgelemessiniz bizler haksız çıkıyoruz.Şimdi çiftçi yine zararda,ülke ekonomisi zararda,esnaf zararda. KONTROLÜ TARIM diye bunun için yırtınıyoruz.Ne olur belediye başkanları bir gecelik şarkıcıya verdiğiniz paraları bu manzara için harcayın inanın Allah katında makbul olacaktır.Karlı çıkarsınız.
Çiftçilerimiz İyi Tarım Uygulamalar ile Kontrollü tarımı uygulamalıdır.
İyi Tarım Uygulamaları, topraktan sofraya kadar uzanan bütün üretim ve pazarlama aşamalarını kapsar. Karar vermeden önce üretim alanında daha önce yetiştirilen ürün veya tarımsal faaliyetler bilinmeli, insan sağlığı ve çevreye olan etkileri değerlendirilmeli, kontrol altına alınamayacak riskler söz konusu ise bu alanlar iyi Tarım Uygulamalarında kullanılmamalıdır.
Üreticiler, üretim kararını vermeden önce risk değerlendirilmesi yapmalıdır. Risk değerlendirilmesi; toprak tipi, erozyon, taban suyu seviyesi ve kalitesi, sürdürülebilir su kaynaklarının varlığı, arazinin ilk kullanımı, parazit ve diğer asalaklarla bulaşık olması ve bitişik alanlara etkisi gözönünde tutularak yapılmalıdır. Toprak sağlığının korunması, tarım ilaçlarına bağımlılığın azaltılması ve bitki sağlığının maksimum düzeyde sağlanabilmesi için dönüşümlü üretim yapmalıdır. Gökçeörenden manzaralar. inşallah yetkililer görür.kimse üzerine almazsa da sorun kendiliğinden çözüleceğini zannetmesinler.Yetkilileri sahada görmek istiyoruz. Gökçeörene geldiğinizde duyacağınız sesler kuş sesleri olmayacak.içi yanan çiftçinin feryadı olacaktır.Korkmayın içi ağlayan çiftçi sizi yine güler yüzle karşılayacaktır. Benim çiftçim cefakardır, misafirperverdir,hümanisttir.
YORUMLAR