Mühendislik hazırlık sınıfı öğrencilerine pre-kalkülüs eğitimi verildi
31.05.2024
Kişi Okumuş
0 Yorum

Mühendislik hazırlık sınıfı öğrencilerine pre-kalkülüs eğitimi verildi
Pre-kalkülüs kursuyla matematik temelin güçlendirilmesi hedefleniyor
İstanbul Atlas Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, matematik biliminin temelini öğrenmede önemli bir yeri olan pre-kalkülüs disipliniyle ilgili bir kurs düzenledi. İngilizce hazırlık sınıfı öğrencilerinin 13 hafta boyunca devam ettiği kurs kapsamında 31 Mayıs Cuma günü bir de webinar düzenlenecek. MIT mezunu, Columbia Bölgesi Üniversitesi Sanat ve Bilim Koleji Fen ve Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Dorshka Wylie, “Ön Kalkülüs ve Matematiksel Düşünme Dersinin Önemi ve Öğrencilerin Matematik Derslerindeki Performanslarına Etkisi” başlıklı bir konuşma yapacak.
İstanbul Atlas Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölümü (İngilizce) Dr. Öğretim Üyesi Seda Karateke, fonksiyonlar, trigonometri, karmaşık sayılar gibi temel matematik kavramlarını kapsayan pre-kalkülüsün matematiksel düşünme, analiz ve matematiksel problemleri çözme becerilerini kazandırmada yardımcı olduğunu söyledi. Karateke, pre-kalkülüs dersinin özellikle mühendislik eğitimi içerisindeki önemini vurguladı.
İstanbul Atlas Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölümü (İngilizce) Dr. Öğretim Üyesi Seda Karateke, hazırlık sınıfında eğitim gören mühendislik fakültesi öğrencilerine yönelik düzenlenen pre-kalkülüs eğitimine ilişkin bilgi verdi.
13 haftalık kurs düzenlendi
Eğitimin haftada 2 saat olmak üzere 13 haftalık kurs formatında gerçekleştirildiğini ve bu çalışmanın Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) kapsamında sunulacağını ifade eden Karateke, “Şu an yazma aşamasında olduğumuz BAP projesini tamamlamak üzereyiz. 13 haftadır verilen dersler de bu projenin bir uzantısı konumundadır. Kurs bitiminde katılımcılara sertifika verilecektir. İki değerlendirme sınavında puanını yükseltip dereceye giren ilk üç öğrenciye de eğitim programı ödülleri verilecek” dedi.
Karateke bu eğitim kapsamında 31 Mayıs Cuma günü webinar düzenleneceğini söyledi. MIT mezunu, Columbia Bölgesi Üniversitesi Sanat ve Bilim Koleji Fen ve Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Dorshka Wylie öğrencilere “Ön Kalkülüs ve Matematiksel Düşünme Dersinin Önemi ve Öğrencilerin Matematik Derslerindeki Performanslarına Etkisi” başlıklı bir konuşma yapacak.
Matematiğin temellerinin kavranması hedefleniyor
Projenin müfredata sıkı bir hazırlık cebir dersi ekleyerek İstanbul Atlas Üniversitesi’ndeki Matematik I ve matematik odaklı derslerde büyük bir revizyon başlatmayı amaçladığını belirten Dr. Öğretim Üyesi Seda Karateke, “Üniversitenin ilk yılında verilecek hazırlık cebir dersi, öğrencilerin cebir becerilerini geliştirmelerine destek olurken aynı zamanda matematiksel İngilizce’yi tanıyarak matematiğin temellerini kavramalarına imkân sağlayacaktır. Nihai amaç, ilk denemede giriş seviyesindeki matematik dersini geçen öğrencilerin yüzdesinin yüksek olmasını sağlamak değil, aynı zamanda öğrencilerin büyük bölümünün matematik giriş dersinde daha iyi notlar almalarını ve daha sonraki matematik derslerinde daha iyi performans elde etmelerini sağlamaktır” diye konuştu.
Pre-kalkülüs, matematikte sağlam temel oluşturmayı amaçlıyor
Pre-kalkülüsün kalkülüs ve diğer ileri matematik derslerine hazırlık amacı taşıyan bir disiplin olduğunu belirten Dr. Öğretim Üyesi Seda Karateke, “Bu ders, fonksiyonlar, trigonometri, karmaşık sayılar gibi temel matematik kavramlarını kapsar. Matematiksel düşünme becerilerini geliştirme, analiz ve matematiksel problemleri çözme becerilerini kazandırma amacı güder. Pre-kalkülüs, öğrencilere kalkülüs ve diğer ileri matematik derslerinde başarılı olmaları için sağlam bir temel oluşturur” dedi.
Problem çözme becerisini geliştirmeye olanak sağlıyor
Pre-kalkülüsün farklı geçmişlere ve gelecek hedeflerine sahip farklı öğrencilerin başarılı olmasına yardımcı olmayı hedeflediğini belirten Dr. Öğretim Üyesi Seda Karateke, pre-kalkülüs eğitimi ile öğrencilerin cebir ve trigonometri konusunda sağlam bir temel kazanmalarına yardımcı olunmasının amaçlandığını, öğrencileri mühendislik matematiği, matematik, işletme hesabı ve nitel matematik gibi diğer derslere hazırlamanın da hedeflendiğini söyledi. Pre-kalkülüs dersi ile öğrencilere cebir ve trigonometrinin gerçek dünya problemlerini nasıl modelleyip çözebileceğini göstermenin de amaçlandığını kaydeden Dr. Öğretim Üyesi Seda Karateke, öğrencilerin eleştirel düşünmesini teşvik ederken problem çözme becerilerini geliştirmelerine destek olunmasının da hedeflendiğini ifade etti.
Pre-kalkülüsün mühendislik eğitimindeki yeri ayrıca önemli
Pre-kalkülüs dersinin özellikle mühendislik eğitimi içerisindeki önemine işaret eden Dr. Öğretim Üyesi Seda Karateke, “Mühendislik iş gücünü hazırlamak ve üretmek, Türkiye’nin küresel rekabet gücü ve gelecekteki ulusal güvenliği açısından kritik bir bileşendir ve ülkenin dört bir yanından mühendis olmayı arzulayan çok sayıda öğrenci bulunmaktadır. Ancak mühendislik alanında diploma alabilmek için bir öğrencinin öncelikle matematik dersini geçmesi gerekir ve bu birçok öğrenci için engel teşkil edebilir” diye konuştu.
Matematiksel İngilizce öğretimine katkı sağlıyor
Türkiye’de mühendislik öğrencilerinin matematikte ustalaşmasının, bunu da İngilizce ile yapmalarının önemli olduğunun altını çizen Dr. Öğretim Üyesi Seda Karateke, “Öğrenciler ilk yıllarını İngilizce dil becerilerini geliştirerek geçirirler. Tüm ders çalışmalarının ve derslerin İngilizce olarak yapıldığı ikinci yıla kadar akademik çalışmalarına başlamazlar. Ancak günlük İngilizce, matematiksel veya bilimsel İngilizce ile aynı değildir. Bu çalışmayla İngilizce eğitiminin ilk yılında öğrencilerin matematiksel İngilizce’yi öğrenmeleri ve gelecek sınıflarda daha yüksek bir başarı yakalamaları hedeflenmektedir” dedi.
Dünyada bazı toplumlarda akademik ikinci dilin ev dışındaki günlük yaşamda yaygın olarak konuşulduğunu kaydeden Dr. Öğretim Üyesi Seda Karateke, “Bazı ülkelerde öğrenciler tamamen iki dillidir. Bazı toplumlarda ise öğrenciler okul dışında akademik ikinci dile çok az maruz kalıyorlar. Türkiye üçüncü kategoriye giriyor. Üniversite düzeyindeki akademik konular İngilizce olarak öğretiliyor ve okul dışında İngilizce’ye nispeten az maruz kalıyor. Bu projede öğrencilerimize hem matematik kültürü ve felsefesini, matematik dilinin İngilizcesi’ni hem de kalkülüs öncesi klasik pre-kalkülüs dersinin sayılar, kümeler, fonksiyonlar, trigonometri ve karmaşık sayılar gibi tüm konularını öğretiyoruz. Türkiye’de şu ana kadar üniversite seviyesinde verilen pre-kalkülüs dersinin örnekleri sayılıdır. Bu anlamda vakıf üniversiteleri bağlamında da fark yaratan bir proje olduğunu düşünüyoruz” dedi.
YORUMLAR