İzmir’i örnek alacaklar

İzmir’i örnek alacaklar
Manisa ve Alaşehir’de “Alzheimer” hastaları için merkez kurmak isteyen belediye başkan eşleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Alzheimer ve Demans Hastaları ve Aileleri için Buluşma ve Danışma Merkezi’ni ziyaret etti. Merkezi gezdiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu, “Keşke her ilimizde, ilçemizde bu merkezlerin sayısı artsa. Örnek olabildiğimiz için mutluyuz” dedi. “Yaşlı Dostu Kent” unvanına sahip İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu alanda hayata geçirdiği projeler örnek olmaya devam ediyor. Emeklilik günlerini dolu dolu yaşamak isteyenler için 2007 yılında Üçkuyular’da Sağlıklı Yaş Alma ve Dayanışma Merkezi’ni, 2013 yılında da Alzheimer ve Demans Hasta ve Aileleri Buluşma Danışma Merkezi’ni hizmete alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu alanda hizmet üretmek isteyen belediyelere de örnek oldu. Alzheimer merkezi açmak isteyen Manisa Büyükşehir Belediyesi ile Manisa ilçesine bağlı Alaşehir Belediyesi’nin başkan eşleri, fikir alışverişinde bulunmak ve bilgi almak için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Üçkuyular’daki merkezini gezdi.
Servis de var
1.evre Alzheimer veya hafif demans hastası olan, yeme, içme, tuvalet gibi günlük yaşam faaliyetlerini sürdürebilen hastaların kabul edildiği merkezi gezdiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu, “Hastalarımız evlerinden servisle alınarak buraya getiriliyor. Hemşire eşliğinde sağlık kontrolleri yapılıyor. Burada spor ve uğraş terapisi programına katılıyorlar. Ege ve Dokuz Eylül üniversitelerinin geriatri bölümlerinden destek alıyoruz. Amacımız hastalığın hızlı ilerlemesini durdurmak” dedi. Türkiye nüfusunun hızla yaşlandığını, Alzheimer hastalığının da giderek arttığını belirten Dr. Kocaoğlu, “Yalnızlık bu hastalığın en büyük düşmanı. 55 yaş üstü hemşehrilerimize, bir araya gelebilecekleri, sosyal ve fiziksel aktivitelerini artırabilecekleri bir merkez oluşturduk. Bu merkezimize kayıtlı 400 üyemiz var. Bunu Alzheimer’e karşı koruyucu hekimlik olarak görüyoruz. Alzheimer merkezlerinin de yaygınlaşması hatta her ilçede olması çok iyi olur. Çünkü çok iyi geri dönüşler alıyoruz” diye konuştu.
Çok beğendiler
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün eşi Şeyda Ergün, Manisa’da Alzheimer Merkezi kurmayı istediklerini bunun için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin merkezini ziyaret ettiklerini belirterek, “Burada gerçekleştirilen faaliyetleri gördük. Çok beğendik. Bu hastalık ülkemizde maalesef hızla artıyor. Biz de belediye olarak hastalara ve hasta yakınlarına yardımcı olabilmek adına böyle bir merkez kurmak istiyoruz” diye konuştu. Ailesinde de Alzheimer hastalarının olduğunu ve bu nedenle yaşanan sıkıntıları çok iyi bildiğini belirten Alaşehir Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban’ın eşi Sevgi Karaçoban ise “Kendi ilçemizde kendi imkanlarımızla ya da Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin de desteği böyle bir merkez açmak, sosyal bir proje başlatmak istiyoruz. Sağlıklı Yaş Alma Merkezi de çok ilgimizi çekti. Hem Azheimer hem de Sağlıklı Yaş Alma Merkezi’ni hayata geçirebilir, özellikle 55 yaş üstü hemşehrilerimize sosyal bir ortam yaratabiliriz” dedi.
apılarını 2013 yılı Şubat ayı sonunda hizmete açan merkezimiz, Alzheimer (1.evre) ve/veya hafif demans hastası, günlük yaşama faaliyetlerini (yeme, içme, tuvalet gibi) yerine getirebilen, ruhsal sorunları, beden fonksiyonlarında kendi ihtiyacını karşılamasına engel olacak sakatlığı ve hastalığı bulunmayan, saldırgan ve agresif davranışlar sergilemeyen, bulaşıcı ve sürekli tedeviyi gerektiren ağır hastalıklara sahip olmayan yaşlılarımıza hizmet sunuyor.
Merkezden yararlanmak isteyen aileler Merkeze, Huzurevi Şube Müdürlüğü’ne veya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na bir dilekçe ile başvuruda bulunabiliyor. Başvuru, merkezde yer olmaması durumunda tekrar değerlendirilmek üzere tarih sırası gözetilerek sıraya alınıyor.
Başvuru için başvuru sahiplerinden talep edilen belgeler;
Dilekçe
Nüfus cüzdan aslı ve fotokopisi
Sağlık Kurulu Raporu (Erken evre alzheimer ya da hafif demans hastası olduğunu, beden fonksiyonlarında kendi ihtiyacını karşılamasına engel olacak sakatlığı ve hastalığı, bulaşıcı ve sürekli tıbbi bakım isteyen bir hastalığı ile ruhsal sorunlarının bulunmadığını kanıtlayan raporları kapsar)
Hastanın takibini yapan doktoru tarafından hazırlanmış günlük yaşam aktivitelerini ve saldırgan özellikler göstermediğini de içeren ayrıntılı epikriz raporu,
Merkez sorumlusu tarafından ev ziyareti sırasında doldurulan başvuru kabul formu,
Hasta yakınlarından iki kişi adına düzenlenmiş noter onaylı yüklenme senedi,
Ücret
Merkezin, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nce her mali yılda belirlenen üyelik ücreti bulunmaktadır.
Üyeler her ayın son iş gününe kadar üyelik ücretini aylık olarak öder. Kabul edilebilir bir mazeret göstermeksizin zamanında ücret yatırmayan hasta ve hasta yakınlarına takip eden ayın en geç 15’ine kadar yazılı uyarı yapılarak 7 (yedi) gün içinde ödeme yapması talep edilir ve tahsili sağlanır. Ödeme yapmamakta direnen ve son bir yıl içinde farklı tarihlerde 2 (iki) kez yazılı uyarı yapılan üyenin müdürlük onayı ile çıkışı yapılır.
Hastanın Merkezle İlişiğinin Kesilmesi
Hasta ya da yakınının isteği,
Hastanın bir huzurevine/bakımevine yerleşmesi,
Hastanın vefatı,
Üyelik ücretinin ödenmemesi ve ailenin yüklenme senedi ile üstlendiği görevleri yerine getirmemesi.
Merkezimize, İnönü Cad. No:817 Kat: 1 Üçkuyular – Karabağlar / İZMİR adresinden ve 285 07 79 numaralı telefondan erişebilirsiniz





.jpg)
YORUMLAR