Herkes İçin Bol Bol Hemsball Projesi

Herkes İçin Bol Bol Hemsball Projesi
2016-2017 eğitim öğretim yılında 10 ilçe ve 100 okulda (anaokulu, ilkokul ve ortaokul) uygulanması planlanan “Herkes İçin Bol Bol Hemsball Projesi”, 2015-2016 eğitim öğretim yılın Nisan-Haziran aylarında Küçükçekmece, Bakırköy, Bahçelievler ilçelerinde pilot olarak uygulanıyor. Hemsball; 2011 yılında Murat Altınay tarafından bulunan, 2012 yılında Herkes İçin Spor Federasyonu tarafından desteklenme kararı alınan, 2013 yılında T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü’ nün 20262901-020/4065 sayılı yazısı ile spor branşı olarak onaylanan ve 2014 yılından bu yana antrenörlük kursları yapılan yaklaşık 650 antrenörü bulunan %100 yerli bir Türk sporudur.
Nisan-Haziran aylarında pilot uygulama olarak yaygınlaştırma eğitimi kapsamında uygulanacak olan projede, ilkokul 1-2-3-4. sınıf düzeyinde eğitim gören öğrenciler ile ortaokul 5. ve 6. sınıf düzeyinde eğitim gören öğrencileri arasında 100 çocuğa ulaşılması amaçlanmakta olup, bu doğrultuda proje kapsamında belirlenen okullara yönelik faaliyetler planlanmıştır.
İstanbul Valiliği, İstanbul Aydın Üniversitesi ve Herkes için Spor Federasyonu ortaklığıyla yürütülecek olan projenin protokol imza töreni 4 Mayıs Çarşamba günü saat 10.00’da İstanbul Aydın Üniversitesi Florya Yerleşkesi A Blok Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek.
Hemsball
HEMSBALL NEDİR?
Hemsball, her yaştan insanın oynayabileceği zevkli ve eğlenceli yeni bir spor dalıdır.Kapalı ve açık alanlarda rahatlıkla oynanabilir. Hemsball oynarken, topu tutabilmek ve servis atabilmek için mükemmel el-göz-ayak koordinasyonuna, yüksek odaklanma ve konsantrasyona, sahip olmak gerekir. Yeni Sporun ismi aşağıda belirtildiği gibi oyun esnasında ortaya konan performansın baş harflerinin birleşmesi sonucunda doğmuştur.
H = Hand (el),
E = Energy (enerji),
M = Move (hareket, hamle),
S = Stability (denge,istikrar),
BALL = (top)
Oyunun amacı, Hemsball topunu yerde bulunan Hemsball hedef tahtası üzerindeki Hemsball çemberinin içine, çembere çarptırtmadan göndererek rakip oyuncu ve ‘’oyuncuların’’ alanına yere değmesini sağlamak ve rakip oyuncu ‘’oyuncuların’’ aynı amaca ulaşmasını önlemektir. Oyun ve ‘’oyuncuların’’ rakip alana gönderirken topu ayak bastıkları tablalar dahil her türlü tutma hakları vardır.
Top oyuna kura atışı yapılarak başlanır kurayı kaybeden oyuncu servis atışını yapar. Servisi atan oyuncu topu çemberin içine atarak rakip alana gönderir.Sayı sistemi, topun çember içine değmesi, dışarı gitmesi veya bir oyuncunun hata yapmasına kadar devam eder.Sayı kazanan oyuncu servis atma hakkı kazanır.
ODAKLANMA REFLEKS
DENGE KONSANTRASYON
KOORDİNASYON
Her Yaş İçin Spor
TARİHÇE
Herkes İçin Spor Federasyonu Hemsball’un ilk antrenörlük kursunu 06-17 Ocak 2014 tarihleri arasında İzmir Halkapınar spor kompleksinde açarak antrenör eğitimlerine start vermiş ve ilk antrenörlerini çıkartmıştır.
FAYDALARI NELERDİR?
HEMSBALL OYUN SAHASI
Oyun sahası; hakemler, teknik heyet ve oyuncular ile Hemsball Oyun Alanının yer aldığı sınırlandırılmış düz bölgedir.
4’e Bölünmüş Oyun Alanı ve Oyun Sahası
Oyun Alanı ve Ölçüleri
Oyun alanı, Minikler için ( 3X1.23 cm)‘dir. Büyükler için 4X1.55 cm ölçülerinde olan dikdörtgen, serbest düz, pürüzsüz ve sert bir zeminden oluşmaktadır. Alan,Hemsball Sahası sınırlarına her yönden en az 2 m uzakta olacak şekilde tesis edilmelidir.
OYUN SAHASININ YÜZEYİ
Sahanın yüzeyi Hemsball topunu zıplatabilen düz ve pürüzsüz sert bir zemin olmalıdır. Oyun parke ya da sentetik zemin üzerinde oynanabilir.
OYUN ALANININ ÜZERİNDEKİ ÇİZGİLER
Oyun alanını belirleyen tüm çizgiler 4 cm genişliğindedir. Çizgiler, zeminin renklerinden farklı ve oyuncular ile hakemlerin net olarak görebileceği zıt renkte olmalıdır.
SINIR ÇİZGİLERİ
İki yan ve iki dip çizgi oyun alanını belirler. Büyükler 4X1.55 cm’dir. Küçükler 3X1.23 cm’dir
OYUN SAHASI
2013 – 2014 ULUSLARARASI HEMSBALL MİNİKLER BAŞLANGIÇ OYUN SAHASI
HEMSBALL MALZEMELERİ
HEMSBALL TOPLARININ ÖZELLİKLERİ
Top ölçüleri yaş gruplarına ve kategorilere göre değişiklik göstermektedir.
Standart Hemsball topu 55 mm çap dolu Kauçuk top, ağırlık 95 gr +2, Hemsball karekterist özellikli dışarıya kabartmalıdır, iki eşit tarafta kabartma H harfi bulunmaktadır. Büyükler resmi topunun Rengi Turuncu renktir. Topun çevresi ise 5.5 cm. olmalıdır.
Minikler başlangıç top ölçüleri 45-55mm çap dolu sünger,lastik,kauçuk top, ağırlık 52 gr +2, ile en fazla 95 gr +2, Hemsball karekterist özellikli dışarıya kabartmalıdır. Diğer kategorilerde renk farkı aranmaz.
HEMSBALL ÇEMBERİNİN ÖZELLİKLERİ
Çap 30 cm, genişlik 18 mm.yükseklik 20 mm dir. Çemberde tüm renkler kullanılabilir. .Hemsball Çemberi tek parça olarak, dört eşit tarafında Hemsball karekterist özellikli dışarıya kabartmalıdır.
HEMSBALL HEDEF TAHTASI
Ölçüler, 34,5 X 34,5 cm Hemsball hedef tahtası, iki eşit tarafında Hemsball karekterist özellikli içeriye doğru oyuktur.Hedef noktası Kırmızı renkte 10X10 cm ölçülerinde Hemsball etiketidir.
HEMSBALL AYAK BASMA TABLASI
Hemsball ayak basma alanı, 2 ölçüden oluşur,42 X 30 cm, 50 x 40 cm ölçülerindedir.
HEMSBALL ALAN ŞERİTLERİ
Hemsball alan şeritleri,4X35 cm’dir
HEMSBALL OYUN KURALLARI VE AÇIKLAMALARI
HEMSBALL OYUN KURALLARI VE AÇIKLAMALARI
OYUNA NASIL BAŞLANIR ?
Oyunculara karşılıklı ısınmaları için 5 dakikalık bir süre tanınır, süre bitiminde kura atışı ile oyun başlar. Her oyuncu kendine ait alanın içine girer. Hangi oyuncunun ilk olarak başlangıç atışı (servis) kullanacağı kura atışı ile belirlenir kurayı kaybeden oyuncu servis atışı ile oyuna başlar.
SETLER
Kazanılmış 3 set üzerinden oynanır. Setler 12 sayı üzerinden oynanır. Minikler kategorisinde ise kazanılmış 2 set üzerinden oynanır. Sayı kazanan başlangıç atışı (servis) atma hakkına sahip olur. Sayılar 11-11 olursa set 13’e uzar ve 2 fark olana kadar devam eder. Her setten sonra yer değiştirilir.
SAYI
Top mutlaka çember içerisine değip sektikten sonra oyuncuların önünde bulunan 4 cm’lik alan çizgisini ve 4×35 cm şeriti geçmek zorundadır, oyuncu alan çizgisini ve şeriti geçen topu, rakip oyuncu ikinci bir defa yere düşürmeden ve ayak bastığı alanından ayaklarını yer ile temas ettirmeden topu tutacaktır, (Oyuncu tek ayak tablada, tek ayak havada alanından çıkmadan topu tutabilir) tutamadığı takdirde bir sayı kaybeder.
Top çember içerisine değmez ise atan oyuncu bir sayı kaybeder.
Top orta zeminde bulunan çemberin herhangi bir yerine çarpar ise atan oyuncu bir sayı kaybeder.
Oyuncu topu hızlı bir şekilde çemberin içine atıp karşı oyuncunun elleri havaya kalkmış pozisyonda topu yakalayamıyorsa atış geçersizdir aynı şekilde bir sayı kaybeder.
Top çember içerisine değdikten sonra 4 cm’lik alan çizgisine ve 4×35 cm’lik şeridin önüne veya şeride (çizgiye) değer ise atan oyuncu bir sayı kaybeder.
Çemberi ayak ile düzeltmek kural ihlalidir düzelten oyuncu rakibine 1 sayı kazandırır.
Topa ayak ile vurmak kural ihlalidir vuran oyuncu rakibine 1 sayı kazandırır, ve servis hakkı rakip oyuncuya geçer.
Oyuncular topu karşılarken elleri yer ile teması halinde rakip oyuncu 1 sayı kazanır.
HEMSBALL OYUN KATEGORİLERİ
KÜÇÜKLER : 3 – 5 / 6 + – 8
YILDIZLAR : 9 + – 13
GENÇLER : 14 + – 18
BÜYÜKLER : 19 + – 40
MASTERLER : 41 +
Sporcular istedikleri takdirde bir üst kategoride de yarışabilirler. Ancak aynı yarışmada her iki kategoride de yer alamazlar
GEÇERLİ ATIŞLAR
GEÇERSİZ ATIŞLAR
İlk servis atışı esnasında oyuncunun önünde duran 4×35 cm’lik şeridi geçmeyecek şekilde servis atışını kullanır. Rakip oyuncu kendisine gelen topu yere düşürmeden, ayağını veya elini belirlenen alanın dışına değdirmeden tutar.
Servis atan oyuncu topu elinden düşürür ise sayı ve servis atma hakkı rakip oyuncuya geçer.
Ralli ( Sayı Sistemi) esnasında topu tutan oyuncu 5 saniye içerisinde topu karşı rakibine göndermek zorundadır, gönderemediği takdirde servis rakip oyuncuya geçer.
GEÇERSİZ ATIŞLAR VE TUTUŞLAR GÖRSELLERİ
Şekil 1 Geçersiz Tutuş
Şekil 1 de görüldüğü gibi bu tutuş geçersizdir, ayak yer ile asla temas edemez.
Şekil 2 de görüldüğü gibi bu tutuşta geçersizdir. Bu görselde bir örnek vermek gerekir ise, ayak yarı alanda, yarı yere temas etmektedir.’’Oyuncuların üzerine çıktığı 3 mm yüksekliğindeki alan tablasından ayak yer ile temas etmeden her yönden dışarıya çıkabilir’’
AYAK DIŞARIDA
Şekil 1 Geçersiz Atışlar
Şekil 3 Geçersiz Atışlar
Şekil 1 de görüldüğü gibi bu atış geçersizdir. Oyuncu topu hızlı bir şekilde çemberin içine atıp karşı oyuncunun elleri havaya kalkmış pozisyonda topu yakalayamıyorsa atış geçersizdir.
Şekil 2 de görüldüğü gibi bu atış geçersizdir. Oyuncu topu çemberin herhangi bir yerine çarptırmamalıdır.
Şekil 3 de görüldüğü gibi bu atış geçersizdir. Top çember içerisine değdikten sonra 4 cm’lik alan çizgisinin herhangi bir yerine, aynı zamanda 4×35 cm’lik şerit içinde aynı kural geçerlidir.
Şekil 4 de görüldüğü gibi bu atış geçersizdir.Top çemberin dışındaki tüm bölgeye gönderilir ise bu atışların hiçbiri geçerli değildir.
HEMSBALL AYAK BASMA TABLASI ( ALANI )
Alan içerisinde servis karşılarken, servis atarken Hemsball topunu tek ve çift elimizle tutabiliriz, aynı zamanda atabiliriz.
Topu vücudumuzunda sektirtip tutabiliriz.
Top elimizden kayarak, yada doğal olarak ( Rakip oyuncun servisinden geldiği zaman ki durumlar ) alan tablamızın içerisine düşerse bu topu tutma hakkımız vardır.
Oyuncu istediği zaman alan tablasının içinde çömelerek oynayabilir.
Oyuncu ralli esnasında alanının içerisinden çıkmamak şartı ile zıplayarak topu tutabilir.
Oyuncu ralli esnasında topu uzanabildiği her bölgeden tutabilir.
Oyuncu tek ayak üzerinde topu yakalayabilir ve atabilir.
Oyuncu alan tablasından ayak yere temas etmeden her yönden ayağını dışarıya çıkabilir.
Oyuncu ralli esnasında topu rakip oyuncunun kendisini görebileceği sekilde atış yapabilir, arkası dönük atışlar yapamaz.
Oyuncu alan tablasının içerisinde dengesini kaybedip alan dışına çıkacağını fark ettiği anda atışını yapabilir, fakat atış yapıldıktan sonra top mutlaka rakip oyuncunun alanının içerisine düşmüş sayıya dönüşmüş olması gerekir.
Çıplak ayakla Hemsball oynamak yasaktır.
HEMSBALL AYAK BASMA TABLASI ( ALANI ) GÖRSELLERİ
Şekil 1 Çömelerek Duruş Şekil
MALZEMELER
Bir oyuncunun malzemeri forma, şort, çorap (kıyafet) ve spor ayakkabısından oluşur.
Turuncu dışında her renk tercih edilebilir. Ayakkabılar topuksuz,esnek, tabanları lastik ya da karışımlı benzeri malzemeden olmalıdır.
YASAK OLAN EŞYALAR
Parmaklarda ve kol bileklerinde metal eşya saat,yüzük v.b malzemeler kullanmak yasaktır.Oyuncunun ve rakip oyuncunun sağlığını etkileyecek hertürlü materyal kullanmak yasaktır.
ARALAR
Bir maçın setleri arasında oyuncuların birer mola hakları vardır molalarda 30 saniyeyle sınırlıdır.
Mola ancak ralli esnasında, topun oyun dışında olduğu durumlarda eller ile T işareti yapılarak belirtilir. Her setten sonra oyuncular 2 dakikalık dinlenme hakları vardır.
Peş peşe maç yapması gereken bir oyuncu bu maçlar arasında 10 dakikaya kadar ara talep edebilir.
DAVRANIŞ KOŞULLARI
Oyuncular kurallarını bilmek ve onlara uymak zorundadır.
Oyuncular, sportmenliğe yakışır bir şekilde, hakemlerin kararlarını tartışmaksızın kabul etmek zorundadır. Hemsball sporunun itibarını zedeleyecek hareketlerden kaçınacaklardır.
Oyunculara şu durumlarda sarı kart gösterilir. Oyun alanını izinsiz terk etme, çalıştırıcılar, hakemler ve rakibi negatif yönde etkileyecek lakayt davranışlarda, seyircileri kızdıracak hareketler, kasdi olarak topu oyun alanı dışına atmak, topa sert bir şekilde tekme atmak, çemberi tekmelemek. maç görevlilerine saygı göstermemek, hakem kararlarına itiraz etmek durumlarında hakem sarı kartını gösterecektir. Bu durumların tekrarında ikinci sarı kart ve kırmızı kart görecektir.
Oyunculara şu durumlarda kırmızı kart gösterilir. İki sarı kart gördüğünde, itibar düşürücü veya hakaret edici sözler veya hareketler durumlarında, hakem kırmızı kart göstererek oyundan çıkartıp diskalifiye edecektir.Kırmızı kart gören oyuncu setleri 12-0 – 12-0 – 12-0
Maçıda 3-0 kaybetmiş sayılır.Kırmızı kart gören oyuncu turnuvadan men edilecektir.Kırmızı kart gören oyuncu bir sonraki turnuvaya katılma hakkını yitirecektir.
YAPTIRIM KARTLARI: İhtar: Sarı kart – Oyundan çıkartma (Diskalifiye) Kırmızı kart
DÜRÜST SPORCULUK (FAIR PLAY)
Oyuncular dürüst sporculuk (FAIR PLAY) anlayışı içerisinde sadece hakemlere karşı değil; aynı zamanda görevlilere, rakibine,çalıştırıcılarına ve seyircilere karşı da nazik ve saygılı olmalıdır.
İSTİSNAİ OYUN DURAKLAMALARI
Ralli esnasında ciddi bir sakatlanma meydana geldiğinde, hakem oyunu durdurmalı ve sağlık ekibinin oyun alanına girmesine izin vermelidir.Bu durumlarda tedavi süresini, baş hakem belirler. Oyuncunun maça devam edemeyeceği sakatlıklarda, hükmen yenik sayılır. Örnek Büyükler’de setleri 12-0 – 12-0 – 12-0 maçıda 3-0 kaybetmiş sayılır. Küçükler’de setleri 12-0 – 12-0 maçıda 2-0 kaybetmiş sayılır.
YORUMLAR