Geyve senin neyine Ana Arter
22 Mayıs 2016 - 0 views kez okunmuş
Ana Sayfa » ana manset»Geyve senin neyine Ana Arter

Geyve ilçesi Büyükşehir Belediyesinden ilk darbeyi aldı.Yerel Belediyenin İsteğine kulak tıkayıp. Süsleme ile işi geçiştirmeye başladı.
1960’lı Yıllarda Geyve Alifuatpaşa arasına Ana Arter Yol ve Caddeler açan Geyve’nin o yıllarının Yöneticileri 60 yıl sonrasını düşünmüşler ancak Sakarya Büyükşehir Belediyesi Karaçay üzerine 26 metre genişliğinde Köprüyü kondurdu.
Sonrası gelmesi
Gelemedi
Gelmeyecek te
Çünkü 26 metre Köprünün yarısı Geyve Halkının Otopark ihtiyacını gidermek için kullanmaya başladılar.
Sonra Masraf olmasın diye Geyve için Büyükşehir Belediyesinin Yapacağı yatırımlar askıya alındı.
Yama yeter dediler.2014 yılı içinde Milyonlarca lira harcanarak yapılan kaldırımları2015 te bozan Büyükşehir oldu.
İşte Geyve Konyalıalibey Caddesinde hiçbir yenileme yapmadan beton dökülüyor.
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YARIM YAMALAK İŞ YAPAN KURUM OLAMAZ
GEYVE MERKEZ İLE ALİFUATPAŞA ARASINDA 60 YILDIR GELİŞME GÖSTEREN ANA CADDE KONYALIALİBEY CADDESİNDE ELEKTRİK VE TELEFON DİREKLERİ KALDIRILACAK YOL İÇİNDE KALAN BİNALAR KALDIRILACAK ŞEHİR KİMLİĞİNE KAVUŞACAK
EY GEYVELİLER KALDIRIM YAPIYORUM
EY GEYVELİLER MEYDAN YAPIYORUM
EY GEYVELİLER GENÇLİK MERKEZİ YAPIYORUM
DEMEK DEĞİL İŞİ DOĞRU ÇAĞIN GEREKLERİNE GÖRE
GÖZ BOYAMADAN
GEYVE İLÇESİNİN SEÇİLMİŞ BELEDİYE BAŞKANININ KONYALIALİBEY CADDESİ ANA ARTER ÜZERİNDE YAPILACAKLARI BÜYÜKŞEHİR KULAK TIKADI.
SERDİVAN İÇİN ERENLER İÇİN ADIM ATANLAR GEYVE İÇİN YÜK GELİR DİYE GEYVE’YE DESTEK VERMEDİ
Geyve, Sakarya iline bağlı ilçedir. Marmara Bölgesi’nin doğusunda, Sakarya ilinin güneyinde yer alır.
Marmara Bölgesi’nin doğusunda, Sakarya ilinin güneyinde yer alır. Doğusunda Karapürçek ve Taraklı, batısında Pamukova, kuzeyinde Sapanca ve Merkez ilçe Adapazarı, güneyinde ise Bilecik iline bağlı Osmaneli ve Gölpazarı ilçeleri vardır.
Geyve, 1830 yılından beri ilçe konumundadır. 1954 yılına kadar Kocaeli iline bağlıyken bu tarihten itibaren, Sakarya iline bağlanmıştır. Yüzölçümü 62.852 hektardır. Bu yapısıyla Geyve, Sakarya’nın yüzölçümü bakımından en büyük, nüfus bakımından 3. büyük ilçesidir. Kendisini Karasu ve Sapanca ilçeleri izler. (Geyve’den nüfusça büyük ilçeler, yüzölçümü bakımından 2. sıradaki Akyazı ve yüzölçümü bakımından 3. sıradaki Hendek’tir ) İlçe merkezinin deniz seviyesinden yüksekliği 124 metre olup, en yüksek yeri 1040 m. yükseliğindeki Çine taşı tepesidir.
İlçenin nüfusunun tamamına yakınını Manav Türkleri oluşturur. Manav Türkleri’nin soyunun Türkmenler’e dayandığı sanılmaktadır. Köylerde farklı etnik kökenlerden insanların da yaşadığı görülür.
İlçenin en önemli akarsuyu Sakarya Nehri ve Karaçay deresidir. Sakarya Nehri ilçe merkezinin hemen kenarından geçerken, Karaçay Deresi ise ilçenin ortasından akarak Sakarya Nehri’ne dökülür. Sakarya Nehri ovadaki tarımın can damarıdır. Arazinin Sakarya Nehri boyundaki %20’lik kısmı ova, kalan %80’i ise dağlık ve ormanlıktır. Ova kısmı sulu tarım için çok uygundur.
İlçenin doğal bitki örtüsü genellikle ormandır. İlçenin verimli toprakları ve sahip olduğu iklim özellikleri, turunçgillerin dışında ekonomik önemi olan birçok ziraat ürününün yetiştirilmesine elverişlidir. Ekonomik anlamda zirai etkinliğin yapıldığı alanlar; bağcılık, meyvecilik (Elma, ayva, şeftali, kiraz), sebzecilik (en çok kereviz üretimi yapılmaktadır) ve hububattır.
İlçe Sakarya ile Bilecik illerini birbirine bağlayan D-650 Karayolu’nun yakınında olup, İstanbul’dan Ankara’ya gitmek isteyenler için D-100 ve TEM Otoyolları’na alternatif olacak Taraklı-Göynük bağlantılı Sakarya-Ankara yolu üzerindedir. İlçede Alifuatpaşa köprüsü, Elvanbey İmareti gibi tarihi eserlerin yanında çok sayıda eski yerleşim yeri bulunmaktadır. Geyve-Taraklı yolundaki dinlenme ve alabalık tesisleriyle yol üzerindeki başta kiraz bahçeleri olmak üzere meyve yetiştiriciliği yapılan alanlar görülmeye değerdir.
Aşağı Bağlarbaşı köyünde Geç Bizans döneminden kalan kale ((türklerin bizans a olan akınlarını bertaraf etmek için yapılan geyve boğazı kaleler zincirinden bir tanesi )) ve Akıncı köyü sapağından Adapazarı istikametine yaklaşık 4 km. mesafede ana yolun kenarında Çoban Kalesi görülebilecek tarihi yerler arasındadır. Ayrıca Mekşe Boğazı’nda bulunan Kıncılar Kilisesi harabeleri ve tam karşısında güney batıda bulunan kurtbelenk kilisesi harabesi de gezilebilinir.
İlçeye bağlı Alifuatpaşa beldesinde bulunan Kuvay-i Milliye Müzesi, İkinci Beyazıt Köprüsü gibi tarihi ve turistik özellikler arzeden yapılara ek olarak, Kurtuluş Savaşı kahramanlarından olan ve Geyve Savunması’nın komutanlarından Ali Fuat Cebesoy’un mezarı da ilçede ziyaret edilebilecek yerler arasındadır.
Sakarya Büyük Şehir Belediye Başkanı Zeki TOÇOĞLU diyor ki
Bizler, Türkiye’nin en güzel bölgesinde yer alan ve dünyanın en güzel şehirlerinden birisi olan Sakarya’da yaşamanın onuruna ve ayrıcalığına sahibiz. Fakat bu ayrıcalık ve onur, bizlere önemli sorumluluklar da yüklemektedir. Özellikle aldığı kararlarla Sakarya’nın geleceğine yön veren biz yerel yöneticilere önemli görevler düşmektedir
Her şeyden önce biz yerel yöneticiler, değişimi yakalamak ve değişime ayak uydurmak zorundayız. Doğru zamanda doğru kararlar almak durumundayız. Önümüze somut hedefler koymalı ve bu hedeflere ulaşmak için yoğun bir çaba göstermeliyiz. Geleceğe odaklanmalı ve hemşerilerimizin yaşam kalitesini yükseltmek için gece gündüz çalışmalıyız.
Daha yaşanabilir bir Sakarya için kentlilik bilincimizi geliştirmeli ve kentimize hep birlikte sahip çıkmalıyız. Hemşerilerimizi yönetim sürecine dâhil etmeli, ortak akıl oluşturmalı ve birlikte hareket etmeliyiz.
Daha güzel bir Sakarya inşa etmek için dernekler, vakıflar, meslek odaları, sendikalar, akademik kuruluşlar ve yurttaş girişimleri arasındaki ilişkileri güçlendirmeliyiz. Etkin, çoğulcu, katılımcı, şeffaf ve hesap verebilen bir yönetim inşa etmek için çaba sarf etmeliyiz.
Tüm bunların hayata geçirilmesi konusunda stratejik planı önemli bir yönetsel araç olarak görüyor ve önemsiyoruz. Bu bağlamda, stratejik planın hazırlanması konusunda gösterdiğimiz hassasiyeti, söz konusu planın uygulanması konusunda da göstereceğimizi bilmenizi isterim.
Başta karar mercii Meclis’imizin değerli üyeleri olmak üzere, stratejik planın oluşumunda katkısı olan tüm paydaşlara ve emeği geçen herkese içtenlikle teşekkür eder, stratejik planın halkımıza ve belediyemize hayırlı olmasını dilerim.
ALİ FUAT PAŞA KUVAY-I MİLLİYE MÜZESİ
Geyve’nin Alifuatpaşa kasabasında bulunan Kuvay-i Milliye Müzesi, Alifuatpaşa Parkı’nın yanında yer almaktadir. 1956 yılında tek katlı olarak inşa edilen yapı, uzun süre belediye binası olarak kullanılmıştır. 1983 yılında 2. katı ilave edilen bina, Sakarya Valiliği’nin sağladığıi imkanlarla onarılarak özel müze haline dönüştürülmüş ve 30 Ekim 1989 tarihinde ziyarete açılmıştır.
Müzede sergilenen belgeler; Mondros Mütarekesi’nin imzalandığı 30 Ekim 1918 ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin vatanın kaderini eline eline aldığı, 23 Nisan 1923 tarihleri arasında Kuvay-i Milliye adı verilen devreyi kapsamaktadır.
İki kattan oluşan müze binasının birinci katı, Kuvay-i Milliye Müzesi olarak düzenlenmiş olup bu katta bir ölüm kalım devri olan bu dönemin önemli şahsiyetleri ile olaylarına ilişkin belgeler ve kitaplar sergilenmektedir.
Binanın ikinci katında ise ilk Kuvay-i Milliye Genel Komutanı ve Garp Cephesi Komutanı Ali Fuat (Cebesoy) Paşa’dan kalan fotoğraf, belge, hatıra ile O’na ait kişisel eşyaları sergilenmektedir. Her yıl 10 Ocak`ta Anma Töreni düzenlenmektedir.
Sakarya (Ali Fuat Paşa) Köprüsü Sakarya nehri üzerinde, Ali Fuat Paşa kasabasında bulunan köprünün ilk yapılışı 562’dir. Köprünün genişliği 7,5 m, uzunluğu 198 m olup, 6 ayak üzerine taştan yapılmıştır. Köprünün 4 ayağı Sakarya nehri içerisinde bulunmaktadır. Köprünün mimarı ve mühendisi Abdullah Fakirdir. Köprünün bir özelliği de namazgahlı olmasıdır. Sakarya Köprüsü olarak da anılan köprü, tarihi ipek yolu üzerindedir. Yıldırım Bayazıt’ın ve Yavuz Sultan Selim’in doğu seferlerine giderken bu köprüyü kullandıkları, Evliya Çelebi’nin de Ali Fuat Paşa Köprüsünden geçip, Geyve-Taraklı-Göynük-Mudurnu-Nallıhan-Beypazarı üzerinden yoluna devam ettiği Seyahatname’sinden anlaşılmaktadır.
Kurtuluş Savaşı mücadelesinde Ali Fuat Cebesoy komutasındaki Kuvay-i Milliye güçlerince Geyve’nin savunulması açısından köprünün önemi büyüktür.
Elvan Bey İmaret Camii Yalniz imaret olarak 1450 yılında inşa edilen yapı, günümüze dek bütün özelliklerini muhafaza etmiştir. Bugün, İlçe Halk Kütüphanesi olarak kullanılan imarethane, Mevlana Celaleddin Rumi’nin oğlu Sultan Veled’in kızı Mutahhara Hatun’dan doğan Germiyan beyi Süleyman Şah’ın kızı Devlet Hatun’un Yıldırım Bayazıt’a gelin getiren ati yedekleyen çeşnigirbaşı (asçı başı) Paşacık Ağa’nın oğlu olan Elvanbey tarafından yaptırılmıştır. Yapının bahçesinde imaretin banisi Elvan Bey’in mezarı bulunmaktadir. Üc kubbeli olan Elvanbey İmaret Camii 1698 ve 1969 yıllarında iki kez tamir görmüştür.
YORUMLAR
İlgili Terimler :