Dolu Sakarya Çiftçisini Vurdu
Dolu Sakarya Çiftçisini Vurdu Serdivan ve çevresinde aniden başlayan dolu yağışı, erik,armut,ayva,kabak tarlalarına zarar verdi. Sakarya Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Hamdi Şenoğlu ile Yönetim Kurulu üyeleri Dolunun etkili olduğu Serdivan ilçesine bağlı Aşağıdere ve Yukarıdere Köylerinde incelemelerde bulundular.
Sakarya Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Hamdi Şenoğlu “Ülkemizde en sık görülen meteorolojik karakterli doğal afetler ise dolu, sel, taşkın, don, orman yangınları, kuraklık, şiddetli yağış, şiddetli rüzgar, yıldırım, çığ, kar ve fırtınalardır Aşağıdere Mahalle Muhtarı Nevzat AYVAZ Sakarya Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu Yönetim Kurulunun Afet bölgesinde yaptıkları inceleme gezisine eşlik etti. Sakarya Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu afetler karşı Kontrollü Tarımı öneriyor Çapı 5-50 mm veya bazen daha büyük küresel veya düzensiz buz parçalarının yağışına dolu denir. Dolu fırtınaları geniş ölçüde tarım alanlarına, binalara ve taşıtlara zarar verir. Dolunun meydana getirdiği zararlar, kuraklık, sel gibi diğer meteorolojik afetlerde olduğu gibi geniş bir alanda etkili olamamasına rağmen oldukça yüksek rakamlara ulaşabilir. Dolu yağışının zararları esas olarak ikiye ayrılır: 1. Dolu bitkilerin gelişme ve büyüme evresinde meydana geldiğinde genç sürgün ve filizleri kırar, çiçek yaprak ve meyvelerini kopartır. Ayrıca, ağaçların 1-2 yıllık sürgünlerini de kırdığı için gelecek yılların verimini azaltır 2. Eğimli ve üzerinde bitki örtüsü bulunmayan sürülmüş arazide su baskınları ve sellere de sebep olur ve erozyonu arttırır. Dolu, gelişmekte olan tarım ürünleri üzerine düştüğü zaman mutlak bir hasar meydana getirir. Ancak bu hasarın miktarı dolu tanelerinin iriliği ve sıklığı, yağış süresi ve cinsine bağlıdır. Dolu olayı her yerde ve her mevsimde fakat özellikle ilkbahar ve yaz mevsimlerinde olmak üzere senenin belirli aylarında
görülür. Dolu ilkbaharda ne kadar geç yağarsa zararı o kadar büyük olur. Dolu yağışı orman alanlarında da tahribata neden olabilir. Dolu her yıl yurdun bir çok yerinde ekinleri yatırmakta, çiçek ve meyveleri dökmekte, filizleri kırmakta, pancar, pamuk tütün ve sebzelerde çeşitli zararlar yapmakta, büyük ve küçük baş hayvanların ölümüne sebep olmaktadır.
Bu nedenlerden dolayı ülkemizde dolu zararlarının üzerinde de önemle durulmalıdır. Her yıl ne miktar ürünün bu yüzden ziyan olduğunu ve zararın nerelerde daha fazla hissedildiğini tespit etmek için DMİ’nin fevk rasatlarına önem verilmelidir. Üstü açık bir fabrika olan tarım sektörü” başta dolu olmak üzere hava şartlarından çok etkilenmektedir. Bu nedenle “tarım sigortası” için çiftçiler ve bilimsel araştırmalar özendirilmelidir. Hava modifikasyonu çalışmalarında bulutların aşırı tohumlanarak dolu yağışlarının önlenmesine yönelik deneyler başarılı olmuştur. Dolu önleme çalışmaları artık bir çok ülkede rutin bir işlem haline gelmiştir. Bu çalışmaların ülkemizde de bir an önce başlatılması gerekir.
Hamdi Şenoğlu Zarar Gören Çiftçilerin Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı Serdiven ilçe Müdürlüğüne müracaatlarını istedi
YORUMLAR