Büyükşehir Taraklı’ya katkı değil sorun getirmiş

Sakarya İlinde Meraların,1.sınıf Toprakların ve Ormanlar üzerindeki Baskının hat safhaya ulaştığı bir dönemde Sakarya ili Turizm Mastır Planlarını geciktirmenin ne anlama geldiğini yerinde görmek ve Tespitlerde bulunmak üzere Taraklı ilçesine Liberal Demokrat Parti Çıkartma yaptı.
Liberal Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Gültekin TIRPANCI, Liberal Demokrat Parti Sakarya İl Başkanı Haluk AVCI Seçim önceleri oy için Siyasilerin uğradığı ilçede incelemelerde bulundular.
Habervole Genel Yayın Yönetmeni Fehmi DUMAN Taraklı ilçesinde incelemelerde bulunan Taraklı ilçesinin Dünü bu günü yarınını sordu.
Liberal Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Gültekin TIRPANCI”Eski adı “ Dablar” olan Taraklı’nın Hellenestik dönemde “Bytinia” adını alan bölge içinde olduğu bilinmektedir. Hisartepe’de bulunan iki sarnıç M.Ö. l. bin ile M.Ö. 2000 arasını tarihlemektedir.
Osmanlı Devletinin kuruluşundan önce, Ertuğrul Gazi zamanında, Osman Bey’in Komutanı Samsa Çavuş Sakarya Vadisindeki Sorkun, Yenice Tarakçı (Taraklı) ve Göynük taraflarına akın düzenlemiş, Hırıstiyan ahalinin yaşadığı bu toprakları Bizanslılardan alarak Osmanlı Beyliğinin topraklarına katmıştır.
Taraklı’nın Osmanlı topraklarına katılışı ile ilgili olarak yapılan inceleme ve araştırmalarda fethin tarihi olarak 1289 ile 1293 yılları arasında ihtilaf olmakla birlikte, Taraklı’nın Osmanlı Beyliği topraklarına katılışı Beyliğin Anadolu Selçuklu Devletine yarı bağımlı olduğu yıllara rastlar. Ayrıca Taraklı’nın fethinde Samsa Çavuşla beraber kesin işbirliği içinde olan Harman-Kaya Beyi Köse Mihal’inde etkisi olmuştur.
Yavuz Sultan Selim’in Mısır Seferine çıkarken Taraklı’da konaklayarak Veziri Yunus paşaya yaptırdığı ve şu anda kendi adıyla anılan Yunuspaşa camii diğer adıyla kubbelerindeki kurşunlarla ünlenen Kurşunlu camii 1517 yılında tamamlanmıştır.
Evliya Çelebi Seyahatnamesinde bahsedildiği üzere İlçede halkın şimşir kaşık ve tarak yapması nedeniyle adının Yenice Tarakçı olarak anıldığı belirtilmektedir. Bu isim zamanla halk dilinde Taraklı olarak değişmiştir.
Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde Taraklı’dan şöyle bahsetmektedir: “Oradan Kuzey tarafa köprüyü geçerek Sakarya nehri boyunca ‘ağaç denizi’ denilen ormandan geçtik. Burası bir ormandır ki içinde şehir adamı olmayan nice garip kimseler kaybolup vahşi canavarlara kısmet olmuştur. Defne, ardıç, çam, ıhlamur ağaçlarının kokusundan insanın damağı kokulanır. Güneş içine asla etki yapmaz. Bu ağaçlıklar içinde nice bir tahta biçecek biçki değirmenleri olup, gemi keresteleri keserler. Bu dağlar dört sancak sınırında olup, gerçekten ağaç denizidir.Bir yanı Bursa, bir yanı İzmit, Bir yanı da Bolu ve Kocaeli sancaklarıdır. Etrafı ancak bir ayda dolaşılabilir. Ama seçme yerleri Geyve Taraklı yolu arasında olan kısmıdır.”
Taraklı Evleri
En az Safranbolu evleri kadar ayakta kalabilmiştir. Üstelik Taraklı evleri Safranbolu’dan farklı olarak yemyeşil bir doğanın içinde yer almaktadır. Hıdırlık Tepesi ve Taraklı Hisarının yamaçları ile bu iki tepe arasındaki vadide kurulu, Taraklı’ya Göynük tarafından gelen dere de ayrı bir güzellik katmaktadır. Tarihi evlerin bazılarının yapımı 3 asrın üzerindedir. Bu evlerin genel karakteristiği Osmanlı şehir dokusunu oluşturan üç katlı ev biçimi olmasıdır. Bu evlerden birkaçını Çakırlar Evi-1, Çakıroğlu Konağı-2, Hisar Evi, Meriç Özen Evi, Mürvet Tanyel Evi, Selahattin Kozcağız Evi olarak sıralayabiliriz.
Yunus Paşa Camii
Yavuz Sultan Selim’in Mısır Seferi sırasında, Vezir-i Azamı Yunus Paşa tarafından 1517 yılında yaptırılan Yunus Paşa Camii, kubbesi kurşun kaplı olduğundan, halk arasında “Kurşunlu Camii” diye anılır. Yunus Paşa Camii, kare planlı, tek minareli klasik üslupta inşa edilmiş, güzel bir Mimar Sinan eseridir. Cephe duvarları, ince yontu küfeki taşından inşa edilmiş olup, yine küfeki taşından işlenmiş saçak kornişleri ile sonuçlanmaktadır.
Tarihi Han (Hacı Atıf Han)
Taraklı, Bağdat Yolu üzerinde olduğundan, kervanların Taraklı’da konakladığı bilinmektedir. Yılların hiçbir zaman eskitemediği bu tarihi han yerli ve yabancı turistlere “ben buradayım gelin misafirim olun” dercesine ihtişamıyla Taraklı’nın tarihini anlatır.
Taraklı Sokakları
Kentsel Sit Alanı ilan edilmiş olan Taraklı’nın tarihi mekanları arasında kalan ve buram buram tarih kokan daracık sokaklar Arnavut Kaldırımlarıyla döşenmiştir. Sokaklarda yük taşıyanların dinlenmeleri için dinlenme taşları bulunmaktadır. Son zamanlarda restore edilmiş olan Orhan Gazi ve Yunus Paşa çarşıları da görülmeye değerdir.
Tarihi Hamam
Hamam, ilçe merkezinde, Yunus Paşa Cami’ne yakın bir yerdedir. Hamamın ilk yapıldığı yıllarda, hamamdan çıkan buhar, yakınındaki Yunus Paşa Camii’nin merkezi sistemle alttan ısıtılmasında kullanılmıştır.
Çınar Ağacı
Yusuf Bey Mahallesi’nde 5 asırlık çınar ağacı Osmanlı Kültürünü gelecek nesillere aktarmaktadır. Osmanlı devleti topraklarına kattığı her yerleşim yerine çınar ağacı dikme geleneğini Taraklı’da da sürdürmüştür. Asırlık çınar ağacı büyük bir yangın tehlikesi geçirmiş, ancak çok büyük bir zarar görmeden kurtarılmıştır.
Su Değirmeni
Mahdumlar Köyü’nde Gürleyik Suyu başına kurulmuş olan ve halk dilinde “Kara Değirmen” olarak anılan, beş taşlı su değirmeni köylüler tarafından günümüzde de kullanılmaktadır.
Doncak
Çamaşır makinelerinin henüz olmadığı günlerde, Taraklılı kadınların Kocasu ve Değirmen suyu kenarlarında çamaşır yıkadığı, adına “Doncak” denilen çamaşırhaneleri bugün de görmek mümkündür.
Fenerli Ev (Haşim Ağa evi)
Dört bir tarafı pencereli cihannüması ile Taraklı’nın her noktasını görebilen ve Taraklı’nın her noktasından görülebilen Taraklı’nın en güzel yapılarından biridir. Zamanında Taraklı’nın en büyük tüccarı Haşim Ağa tarafından, Taraklı’ya kendisini ziyaret için gelenlerin, kimseye adres sormaksızın evini rahatça bulabilmeleri için cihannümalı olarak tasarlanmıştır.
Alman Çeşmesi
Taraklı da 1930 ‘lu yıllarda yaşanan su sorununu çözmek üzere Alman Buderus Firmasına yaptırılan 7-8 çeşmeden bir tanesi Yunus Paşa Çarşısı’nda görülebilir.
Taraklı Müzesi / Kültür evi
Tipik bir Taraklı mimari örneği olan bu yapı, 1930 yılından itibaren sırasıyla okul, belediye binası ve hükümet konağı olarak hizmet vermiş, 2001 yılında restore edilerek Kültür Evi haline dönüştürülmüştür. Burada yöresel kadın kıyafetleri, Taraklılı Hattat Saim Özel’in eserleri, Taraklı evlerinin minyatürleri, demirden yapılmış çeşitli sanat eserleri görülebilir.
Hisartepe ve Hıdırlık Tepesi
İlçenin savunulmasında stratejik öneme sahip olan “Hisar Tepesi “ tarihi kalıntıları olan su sarnıçları ile ilçenin kalesi görünümündedir. Hisar Tepesi’ndeki iki su sarnıcı MÖ.1000- MÖ.2000 yılları arasını tarihlemektedir.
Panoramik Taraklı manzarasını seyredebileceğiniz Hıdırlık Tepesinde ise Hıdır Dede Türbesi bulunmaktadır.
Taraklı el sanatları
Taraklı’nın eski el sanatları olarak göze çarpan tarakçılık, yabacılık, kaşıkçılık, semercilik, dokumacılık günümüzde çok azalmış olmakla birlikte, hala bu işleri sürdüren bir avuç insanın izini sürmek mümkündür.
Bu gün sizlerle Taraklı ilçesini didik didik ettik.Yaşlıları dinledik,Gençleri dinledik. Dün Serdivan ilçesinde Mahallelerde ahır yolları bile sıcak asfaltın atıldığını gördük.Bu gün Taraklı’da Sosyal Hayatın Hiç olmadığı,gençlerin hiç bir talebinin yerine getirilmediğini anlattılar.Bu duruma ne diyorsunuz.?
Liberal Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Gültekin TIRPANCI” Kişiye özel çalışmalar olunca işler yürümüyor.Pilot çalışmalar yapılmış arkasını getirememişler.Sakarya ilinde stadı olmayan tek ilçe,Yeri var olduğuna göre bu stadı ortaya çıkaramayanlar gence önem vermiyorlar demektir.Çim saha yok,Halı saha yok,Kısaca Gençler için hiç bir şey yok.Gençler için hiç bir şey yapamayanlar diğer işleri başaramazlar.Göynük Deresinin çevresindeki molozları gördük.Çöplük diyarı.
Yunus Paşa Camii yanına yapılan Meydan düzenlemesinden vatandaş çok rahatsız.İlçenin önde gelenlerinin bile görüşü alınmadan ben yattım oldu.Huzur getirmez.Huzur diyoloğla olur.Konuşmakla olur.Bütün kesimleri bilgilendirmekle olur.Büyükşehir Taraklı’ya katkı değil sorun getirmiş.Taraklı ilçesini sadece Reklam aracı olarak kullanmaya devam ediyorlar.Toz,Çamur,mutsuz insanlar”
Liberal Demokrat Parti Sakarya İl Başkanı Haluk AVCI “Bugün Sakarya nın Tarihi ilçesi Taraklıyı ziyaret ettik.Maalesef ilçe işler acısı bir halde resmen beton yığınına dönüşüyor .Tarihi yapılar korunmuyor çevre kirliliği had safhada,esnaf yeterli tanıtım ve düzgün projeler olmayınca işleri bozuk turlar uğramaz olmuş.Gençler için hiçbir sosyal etkinlik yok.İlçenin içinden akan göynük çayı gerek kanalizasyon dan dolayı gerekse çöplerden dolayı kaderine terkedilmiş.Kimle konuşsak dertli“
YORUMLAR