Arifiye Belediyesi Heyelana Müdehale etti

Arifiye Belediyesi Heyelana Müdehale etti
Sakarya Medya Derneği Başkanı Mehmet Sağlam ile Başkan Yardımcısı Fehmi DUMAN Arifiye BoğazKöy Yolundaki heyelanı Arifiye Belediyesine İhbar ettiler.
Boğazköy Halkı Boğazköy-Karaçam arasına Köprünmüz ne zaman yapılacak diye beklerken Boğazköy-Adapazarı Yolunda Heyelan Meydana geldi
Arifiye Belediyesi İdari İşler Başkan Yardımcısı Lütfü TANSI Heyelanı ihbar alır almaz Belediye ekiplerini Heyelan Bölgesine görevlendirdi.
Köyün ilk ismi Abhazca’da Şâhin Bey mânasına gelen Cıwaa Rkıta olup, kurucuları Şâhin Bey ve yanındakiler Ubih soyundan gelmektedir. Osmanlı-Rus savaşında Osmanlının yanında yer alan, 1864 yılında vatanlarından sürgün edilmiş Abhaz kökenlilerin yasadığı köye daha sonra Gürcüler ve Lazlar’ da yerleşmiştir. Bu sürgün sonucu geldikleri topraklarda yerleşmişlerdir. Boğazköy 1864 yılında kurulmuş, kendine has özellikleri olan bir yerleşim yeridir. Köyümüz çeşitli soylardan ve memleketlerden göç edenler ile çeşitli evliliklerin getirdiği birliktelikler neticesinde mozaik bir sosyal yapı oluşturmaktadır. Zaman içinde bu birliktelik akrabalığa kadar giden yakınlaşmaları getirmiştir. Tüm köy halkı akraba olsun olmasın kardeşlik duyguları içinde yaşamaktadır. Zamanın acımasız erozyonu karşısında eski örflerin fazlaca uygulanmadığı köyümüz mozaiğini oluşturan ana yapı taşlarını edindiğimiz bilgilere göre şöyle sıralayabiliriz:
- 1868’de köye gelerek yerleşen Kafkas soyundan sülaleler; Ouzboho, Akalsba, Atrishba, Absardia, Ahçevba, Abaşa, Abğajba, Çımzaa, Vassa, Omurho, Ajdoha
- 1890larda gelen Gürcü aileler; Çapanoğlu, Thariloğlu, Halimma
- 1914 yılında Bigıuvbağa isminde bir Abaza sülâlesi köye gelmiştir. Köye gelen bu sülâlenin en başındaki isim ise Ali Bey’dir. 1921 yılında ise Ali Bey ve de ailesi yaklaşık 50 kişilik bir Kuvva grubu oluşturmuşlardır. Bu grupla bugün bile Sakarya’nın bir ilçe ismi olan Ali Fuat Paşa’nın birliğine dâhil olmuşlardır. Savaştan sonra ise Ali Fuat Paşa, Ali Bey’e Boğaz Köyün’ün Beyi olma hakkını vermiştir. Ali Bey 1934 yılında ise Sakarya ilinde tanınmış bir insan olduğu için Nam soyadını almıştır.
- 1950lerde Düzce’den göçen Ordulular.
- 1970lerde Samsun yöresinden gelen Trabzonluların intikali ile Boğazköy’ün ana sosyal yapısı oluştu. Yıllar içindeki evlilikler neticesinde damat ve gelinler ile Rumeli muhâcirleri, Erzurum, Sivas, İstanbul gibi şehirlerden katılımların yanında, köyümüzden yer satın alarak sâkin, temiz hava ve doğa ile baş başa olmak isteyen insanların yerleşmeleriyle mozaiğimiz sürekli gelişmektedir.
Başka ilçelerde bir haftada ihbarları değerlendirdikleri halde Arifiye Belediyesinin anında müdehalesini gören Sakarya Medya Derneği Başkanı Mehmet Sağlam “İşte belediyecilik budur.Arifiye Belediye Başkanı İsmail KARAKULLUKÇU nun Kar nedeniyle Mahallelerdeki durumu bizaat kendisinin ilgilenmesini yöre halkı tarafından da memnunlukla karşılandığını ortaya çıkardılar”
YORUMLAR